Britanski naučnici nedavno su otkrili kako vlakna koja se nalaze u nekim morskim biljkama sprečavaju apsorpciju masnoća, a istovremeno ne kvare ukus hrane. Iako je istraživanje tima iz Njukasla u ranoj fazi, dosadašnji rezultati ohrabruju

Stručnjaci su ispitali 60 vrsta biljnih vlakana i otkrili da je najdelotvornije ono koje se dobija iz jedne morske alge koja se već koristi u prehrambenoj industriji za dobijanje veće kohezije. Njena vlakna smanjuju apsorpciju masnoća iz hrane za čak 75 odsto, podjednako kao i lekovi za mršavljenje.
Vlakna morskih algi mogla bi da se dodaju raznim prehrambenim artiklima, od hleba i jogurta do kolača i čokolada. Na taj način oko dve trećine svih masnoća sadržanih u hrani samo bi prošlo kroz organizam.
Nažalost, proći će verovatno nekoliko godina pre nego što upotreba ovih vlakana postane uobičajena u ishrani.